Locaties en bereikbaarheid

Op 5 mei 2018 werden drie panelen onthuld als herinnering aan en ter informatie over de voormalige vluchtroutes uit de periode 1933-1945 vanuit het Duitse grensregio naar Nederland.

Op 31 augustus 2019 worden nog twee informatiepanelen onthuld, in Wymeer, Gemeinde Bunde, en in Emden.

Hoe kom je hier met de fiets of met de auto?

Met het navigatieprogramma OpenStreetMap.org op internet de locaties van de panelen vinden en je fiets- of rijroute met de auto hiernaartoe bepalen.

Zie hieronder de coördinaten van de betreffende onthullingslocaties. Klik op de link bij de locatie die je zoekt. Voor de route hiernaartoe vul je je gegevens in.

Als je een routeplanner of navigatieapparaat hebt, kun je de coördinaten invoeren.

Emden, zeesluis

De paneel staat naast de zeesluis bij de buitenhaven van Emden. Zowel met de fiets als met de auto is de toegang vanuit Norden/Aurich op de Frisiastraße en vanuit Leer op de weg Zum Südkai mogelijk.

Coördinaten voor de routeplanner of het navigatieapparaat:
Paneel Emden, zeesluis:
53.33744,7.18593

Petkum - veerhaven

Voor de paneel in Petkum moet je even opletten. Petkum ligt namelijk aan de andere kant van de Eems. Die steek je over de veerpont in Ditzum (die ook een rol heeft gespeeld bij de vluchtroute Petkum). Het paneel in Petkum staat vlakbij de aanlegsteiger in het haventje van Petkum.

Coördinaten voor de routeplanner of het navigatieapparaat:
Veerpont in Ditzum:
53.31685,7.28126
Paneel bij de veerpont in Petkum:
53.33116,7.27130

Buttje Pad, Kanalpolder

De panelen aan het Buttje Pad in Kanalpolder en bij de veerhaven in Petkum zijn met de fiets en ook met de auto bereikbaar.

Paneel Buttje-Pad:
53.26077,7.23554

Op de weg tussen de Bad Nieuweschans en Buttje Pad/Kanalpolder is er een tussenstop bij de sluis Nieuwe Statenzijl.

In oktober 2016 is daar al het eerste informatiepaneel geplaatst en onthuld. De sluis van Nieuwe Statenzijl heeft ook een rol gespeeld als vluchtpunt in een vluchtroute.

Deze locatie is vanaf de Duitse kant met de fiets goed bereikbaar. Met de auto echter niet rechtstreeks. Wel vanaf een parkeerplaats langs een ca. 600 meter lang voetpad. Kijk maar.

Coördinaten voor de routeplanner of het navigatieapparaat:
Parkeergelegenheid voor de toegang van de Duitse kant tot het paneel in Nieuwe Statenzijl:
53.23240,7.21178
Paneel bij de sluis in Nieuwe Statenzijl:
53.23134,7.20785

Bad Nieuweschans

De eerste van deze panelen bevindt zich bij het voet- en fietsbruggetje ‘Noaberbrug’ over het grenskanaaltje (Wymeerer Sieltief) bij Bad Nieuweschans.

Het fietspad tussen Bunde en Bad Nieuweschans is een stukje van de toeristische fietsroute Dollard-route. De brug van na de oorlog is tegenwoordig tevens een grensbrug - tussen aan de ene kant van het kanaaltje de Duitse gemeenten Bunde en aan de andere kant de Nederlandse gemeente Oldambt.

Vlakbij deze plaats was het mogelijk het grenskanaal illegaal over te steken. En dat is dan ook als vluchtweg gebruikt voor mensen op de vlucht voor vervolging in het toenmalige fascistische Duitsland. Daarom hebben we deze plek gekozen als de locatie voor de plaatsing van een informatie- en herinneringspaneel.

Aan de Nederlandse kant loopt een vrij drukke ringweg. Daarom wordt het paneel geplaatst aan de Duitse kant van de brug.

Vanaf de Nederlandse kant van de brug en het kanaaltje is de locatie echter gemakkelijk te bereiken zowel per fiets als auto. Aan de Duitse kant ook via de K39 (Charlottenpolder). Er is daar echter geen parkeerhaven voor auto’s, parkeren langs de straat kan wel. De afstand van de weg naar het informatiepaneel is ongeveer 400 meter. Aan de Nederlandse kant is er een parkeerhaven op ongeveer 200 meter afstand in de W. Mettingstraat.

Coördinaten voor de routeplanner of het navigatieapparaat:
Paneel Bad Nieuweschans:
53.18489,7.21750
Parkeerterrein in Bad Nieuweschans:
53.18356,7.21676
Toegang vanaf de Duitse kant:
53.18812,7.21703

Wymeer/Bellingwolde

Deze paneel bevindt zich aan de weg tussen Bellingwolde en het Duitse Wymeer (Straße Dünebroek), dus achter de Duitse grens, en is met de fiets en met de auto bereikbaar.

Coördinaten voor de routeplanner of het navigatieapparaat:
Paneel tussen Bellingwolde en Wymeer:
53.12586,7.18351