Onthulling van de informatiepanelen

Op 5 mei 2018 zijn 3 gedenkpanelen plechtig onthuld - ter herinnering aan de vluchtwegen van Duitsland naar Nederland. Aan dit evenement, waarop deze op 3 afzonderlijke locaties achtereenvolgens zijn onthuld, hebben in totaal ongeveer 200 mensen deelgenomen.

Het eerste paneel staat bij voetgangers- en fietsbrug de `Noaberbrug` in Bad Nieuweschans - die over het grenskanaal loopt (het Wymeerer Sieltief).

Het fietspad tussen Bunde en Bad Nieuweschans maakt deel uit van de internationale fietsroute "Dollard Route". De brug verbindt tegenwoordig de gemeenten Bunde en Oldambt. In de buurt van deze plek werd voor vluchtelingen die moesten vluchten voor vervolging in het toenmalige fascistische Duitsland vluchtroutes georganiseerd, waarlangs zij illegaal de grens over konden steken. Allemaal redenen om vandaag deze standplaats uit te kiezen voor de onthulling van het eerste paneel en om hier deze manifestatie te starten - als opmaat voor de onthullingen van de volgende 2 panelen.

Na een welkomstwoord alhier door Loes Krúger-Smith volgden toespraken van: Hans Heres voormalig wethouder van de (vml.) gemeente Reiderland en mede-initiatiefnemer van het evenement; Laura Broekhuizen, waarnemend burgermeester van de gemeente Oldambt en Sven Markus, locoburgemeester van de gemeente Bunde. De plaquette werd onthuld door Harm Roosje en Mello Schwertmann, beiden familie van Nederlandse vluchthelpers toentertijd.

Daarna ging een groot deel van de aanwezigen op weg naar het volgende gedenkpaneel - met de auto of in een fietstocht. Met dank aan de fietsclub ADFC van het Duitse Rheiderland werd de fietstocht begeleid - zodat iedereen telkens veilig op de volgende locatie aankwam.

Onderweg hiernaartoe hebben we als tussenstop nog een bezoek gebracht aan het paneel bij de sluis in Nieuwe Statenzijl - dat in oktober 2016 al is onthuld. Hier heeft historicus Ruud Weijdeveld, coauteur van het boek "Rode Hulp" alle deelnemers toegesproken.

Daarop werd de tocht vervolgd naar het Buttje-pad.

Na een inleiding door Tony Kofoet aldaar heeft Rikus Kolthoff, kleinzoon van Duitse vluchthelpers een toespraak gehouden. Hartmut Brückner sprak een woord namens de Duitse solidariteitsorganisatie 'Rote Hilfe'. Daarna volgde de onthulling van de gedenktafel aan het Buttje Pad door Rikus Kolthoff samen met zijn broers Bernd en Christian.

De weg naar het derde paneel liep vervolgens naar Ditzum en van daaruit met de veerboot de Eems over naar Petkum. Daar stonden andere deelnemers al klaar voor de onthullingceremonie van het laatste herdenkingspaneel op die dag.

Na een ontvangstwoord door de heer dr. Rolf Uphoff volgden hier toespraken van Andrea Risius, burgemeester van de stad Emden, dhr. dr. Claas Brons, Nederlands consul in Emden. Het paneel werd onthuld door Anita Teichert, dochter van vluchthelper toentertijd uit Emden Johann Steffens.

Daarna eindigde voor de deelnemers dit evenement zoals voor veel vluchtelingen toentertijd hun vlucht begon, namelijk met de veerboot vanuit Petkum naar Datum de Eems over.

We danken de sprekers, de deelnemers en iedereen die heeft bijgedragen aan het succes van deze prachtige manifestatie. Onze speciale dank gaat uit aan de Vereniging Dorpsbelangen van Bad Nieuweschans voor hun verzorging met broodjes en drinken, aan mevrouw Monika Meinders van fietsorganisatie ADFC voor haar organisatie rondom de fietstocht, en aan burgemeester Gerald Sap en zijn collega's van openbare werken van de gemeente Bunde voor hun ondersteuning. We bedanken de Eems Dollard Regio voor haar financiële steun.


Hieronder kunt u een aantal van de toespraken van de hierboven genoemde sprekers nalezen. Klik op de naam van de gewenste spreker en - indien ter beschikking – wordt zijn of haar toespraak getoond.

  • Hans Heres
  • Laura Broekhuizen-Smit
  • Sven Markus
  • Rikus Kolthoff
  • Hartmut Brückner
  • Andrea Risius
  • Dr. Claas Brons

Toespraken voor de onthullingen 5 mei 2018

Selecter een toesprak van de bovenstaand lijst a.u.b.